Silikonivuoat ovat ehdottomasti parhaita muotteja. Käytän paljon leivosvuokia. Ne ovat sopivan kokoisia ja edullisia. Tässä uusin hankintani Lidlistä. 12 kappaletta maksoi alle 3 euroa. Pesty maitopurkki toimii myös hyvin. Silloin saippua paloitellaan sopivan kokoisiksi paloiksi.
Käytän saippuaerään yleensä puoli kiloa rasvoja.
Tällä kertaa tein suolasaippuaa. Käytin 250 g kookosrasvaa, 220 g oliiviöljyä ja 30 g risiiniöljyä. Nämä rasvat ovat niitä saippuan valmistamisen perusrasvoja. Kookosrasvasta saa kovuutta, oliiviöljystä hellävaraisuutta ja risiiniöljystä vaahtoavuutta.
Lipeällä on huono maine. Varovainen sen kanssa saa toki ollakin. Käytän aina kumihanskoja ja säilytän lipeäpurkkia varmasti turvallisessa paikassa.
Lipeän määrän laskeminen on tarkkaa puuhaa. Jokaisella rasvalla on oma lipeäkertoimensa. Netissä löytyy lipeälaskureita ja taulukkoja. Valmiissa reseptissä lipeämäärä on tietysti laskettu valmiiksi. Tähän suolasaippuaan lipeää tarvitaan 75 g.
Puolikiloa rasvoja punnittuna teräskulhossa.
Rasvat sulatetaan vesihauteessa.
Ja jäähdytetään vatkauskulhossa. Korkean mallinen kulho on turvallisin.
Kädenlämpöiseen rasvaseokseen voi sekoitetaan jo tässä vaiheessa eteeriset öljyt. Käytin noin 10-15 g eukalyptus- ja rosmariiniöljyä. Tuoksuöljyt kannattaa sekoittaa saippuan valmistuksen loppuvaiheessa, koska ne saattavat käyttäytyä tosi kummallisesti. Esimerkiksi massa jäsähtää ja sen rakenne muuttuu oudoksi. Pieniin muotteihin sitä ei sitten saa millään.
Lipeä (75g) ja 130 g vettä sekoitetaan. Vesi kuumenee ja höyrystyy voimakkaasti. Minä teen tämän työvaiheen aina ulkona. Se onnistuu myös liesituulettimen alla, mutta koen ulkoilman jotenkin turvallisemmaksi.
Lipeävesi kaadetaan varovasti rasvojen sekaan ja vatkataan sauvasekoittimella kunnes massa muuttuu kiisselimäiseksi ja kellertäväksi. Tähän menee yleensä minuutti, pari, joskus kauemminkin. Vielä lisäaineet joukkoon, tällä kertaa puoli kiloa vaaleanpunaista hienoa ruususuolaa.
Massa lusikoidaan muotteihin. Laitoin pienet leivosvuoat oikeisiin saippuamuotteihin. Sain 12 tasakokoista, kakkumaisia saippuaa. Yksi saippua painaa noin 100g.
Saippuat saavat kypsyä kuukauden pari. Tämä on saippuateon hankalin vaihe. Kuinka malttaa odottaa, että pääsee kokeilemaan uutta saippuaerää? No, kokeilla näitä saippuoita voi jo parin viikon päästä, mutta käyttöönottoa kannattaa odottaa. Saippuat kun paranevat ajan kanssa. Vähän niin kuin hyvä viini.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti