sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkäsiirapista olen kuullut, mutta koskaan en ole maistanut sitä. Nyt innostuin tekemään siirappia ja yllätyin positiivisesti. Kuusenkerkkäsiirappi on hyvää ja monikäyttöistä. Maku on siirappimainen, lisänä hieno metsäinen aromi


Vielä pehmeitä, vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä kerätään pari litraa. Lisätään saman verran kylmää vettä ja annetaan liota yön yli. Kerkät keitetään hiljalleen samassa vedessä noin1-2 tuntia.


Kerkät siivilöidään ja puristetaan loputkin liemet kattilaan.


Lisätään sokeria 0,5 kiloa nestelitraa kohden. Mikä tahansa sokeri käy.


Sokerilientä keitetään hiljalleen 2-3 tuntia kunnes seos on muuttunut ruskeaksi ja siirappimaiseksi.

Kuusenkerkkäsiirappi kaadetaan kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilyy hyvin  myös huoneen lämmössä, mutta kylmänä parempaa. Voi käyttää hunajan tapaan makeuttajana, myös jäätelön ja lettujen kanssa.

Kuusen neulaset ja kerkät ovat eri puulajeista antioksidanttisempia. Neulasten  uskotaan ehkäisevän kipuja ja tulehduksia. Kerkät ovat muun muassa virkistäviä ja auttavat kevätväsymykseen, ne irrottavat limaa hengitysteistä ja hillitsevät yskää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti