lauantai 27. elokuuta 2016

Ihmeellinen tyrni


Tyrnipensaista olen saanut satoa vasta kolmena vuotena. Minulle siis aika uusi tuttavuus, mutta olen täysin tämän marjan lumoissa. Uusia pensaitakin istutin useita. Haaveilen pienestä tyrnimetsästä.

 
Jalostetuista tyrnipensaista marjojen poimiminen on aika hidasta, mutta helppoa. Piikkejä on onneksi vain vähän ja marjat nypitään yksitellen pitkistä kannoista.


 
Marjat ovat kauniin keltaisia ja maultaan kirpeitä. Tuoreena en niitä pysty syömään. Maku on aivan liian vahva minulle. Mutta uusia käyttötapoja löydän joka vuosi.


 
Tuore tyrnimehu makeutettuna hunajalla. Yksinkertaista. Appelsiinimehu kalpenee takuulla tämän mehun rinnalla.


 
Tässä sitten tyrnimarmeladia. Uskomattoman hyvää. 



Keitetään 3 dl tyrnimehua ja 4 pieneksi pilkottua omenaa kunnes omenat pehmenevät. Soseutetaan sauvasekottimella. Lisätään paketti Hillo-marmeladisokeria (330 g). Keitetään vielä pari minuuttia. Lopuksi pari teelusikallista vaniljasokeria. Tämä marmeladi on paksua, mutta lisäämällä 2 dl vettä tyrnimehun joukkoon, saadaan notkeampi lopputulos.



 
Tyrnin kuoret ja siemenet voi kuivata. Minä rouhin vielä kuivan kuorimassan pienessä myllyssä. Tätä rouhetta käytän sämpylöissä, puuroissa, jugurtin seassa jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti