Tyrnipensaista olen
saanut satoa vasta kolmena vuotena. Minulle siis aika uusi tuttavuus,
mutta olen täysin tämän marjan lumoissa. Uusia pensaitakin istutin
useita. Haaveilen pienestä tyrnimetsästä.
Jalostetuista
tyrnipensaista marjojen poimiminen on aika hidasta, mutta helppoa.
Piikkejä on onneksi vain vähän ja marjat nypitään yksitellen pitkistä
kannoista.
Marjat ovat kauniin
keltaisia ja maultaan kirpeitä. Tuoreena en niitä pysty syömään.
Maku on aivan liian vahva minulle. Mutta uusia käyttötapoja löydän joka vuosi.
Tuore tyrnimehu
makeutettuna hunajalla. Yksinkertaista. Appelsiinimehu kalpenee takuulla tämän mehun rinnalla.
Tässä sitten tyrnimarmeladia. Uskomattoman hyvää.
Keitetään 3 dl
tyrnimehua ja 4 pieneksi pilkottua omenaa kunnes omenat pehmenevät.
Soseutetaan sauvasekottimella. Lisätään paketti
Hillo-marmeladisokeria (330 g). Keitetään vielä pari minuuttia.
Lopuksi pari teelusikallista vaniljasokeria. Tämä marmeladi on
paksua, mutta lisäämällä 2 dl vettä tyrnimehun joukkoon, saadaan
notkeampi lopputulos.
Tyrnin kuoret ja
siemenet voi kuivata. Minä rouhin vielä kuivan
kuorimassan pienessä myllyssä. Tätä rouhetta käytän sämpylöissä,
puuroissa, jugurtin seassa jne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti