maanantai 29. elokuuta 2016

Irjan kurpitsaleipäset

Olen kasvattanut kesäkurpitsoita 90-luvulta alkaen. Alussa ihmettelin liian suureksi kasvaneita jötiköitä ja mietin mitä niistä voisi tehdä. Kesäkurpitsa oli vielä aika harvinainen raaka-aine suomalaisessa keittiössä.


Sitten löysin vuoden 1998 ET-lehdestä pienen vihkosen täynnä kesäkurpitsaohjeita. Tämä lehtinen oli minulle oikea aarre. Melkein kaikkia ohjeita tuli kokeiltua.

Kurpitsaleipäsiä olen tehnyt joka vuosi ja paljon. Tässä ohje:


Keitä 800 g kurpitsanpaloja ja 2 dl vettä kunnes kurpitsanpalat kypsyvät. Soseuta keitinliemeen. Lisää kuumaan soseeseen 3 dl kaurahiutaleita, 150 g rasvaa, 2 tl suolaa ja 3 rkl siirappia. Sekoita. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon 50 g hiivaa. Sekoita.



Alusta joukkoon vajaa 1 litra vehnäjauhoja. Anna taikinan kohota puolisen tuntia.


Nostele taikinakokkareita leivinpaperin päälle, tai pieniin piirakkavuokiin. Kohota ne.


Paista noin 20 minuuttia 250 asteen lämmössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti